Dhe çfarë na tregon debati aktual mbi talebanët dhe të drejtat e grave për perceptimet perëndimore (të gabuara) mbi muslimanët?

Nga Dalia Mogahed*

Sipas Human Rights Watch, Ushtria e Rezistencës së Zotit (LRA), një grup rebelësh Ugandas, qëllimi i deklaruar i të cilit ishte të krijonte një shtet të bazuar në 10 urdhërimet biblike, rrëmbyen dhe vranë dhjetëra mijëra njerëz në vitet 1990 dhe 2000.

Praktika e tyre e rrëmbimit të djemve për t’i trajnuar si ushtarë dhe vajzat për t’i detyruar në skllavëri seksuale është dokumentuar dhe vënë përpara Gjykatës Penale Ndërkombëtare në Hagë, duke rezultuar në një urdhër arresti për Joseph Kony, themeluesin e grupit, së bashku me katër prej udhëheqësve të lartë, për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

Megjithëse sipas udhëheqjes së tij, grupi i armatosur ishte një ushtri e krishterë që vepronte në rrugën e Zotit, disa vepra duhej të shkruheshin duke argumentuar se veprimet e LRA nuk janë në përputhje me krishterimin normativ. Thjesht (me të drejtë) supozohet.

Fatkeqësisht, një grup rregullash krejtësisht të ndryshme zbatohen kur bëhet fjalë për muslimanët. Komentet rreth marrjes së Afganistanit nga ana e talebanëve është vetëm një shembull.

Raportet kanë treguar se gratë afgane janë detyruar të martohen me luftëtarët talebanë, të lënë punën, shkollimin dhe të durojnë fshikullimin publik.

Në vend që të bëjnë thirrje për zgjerimin e programeve për azil apo të ushtrojnë presion politik ndaj talebanëve për të bërë reforma, politikanët e krahut të djathtë në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara kanë armatosur paqëndrueshmërinë e vazhdueshme në këtë vend të shkatërruar nga lufta për të fituar pikë politike kundër qytetarëve të tyre myslimanë dhe emigracionit. 

Si qytetarë myslimanë të kombeve perëndimore, ne e kemi gjetur veten përsëri duke mbrojtur komunitetin dhe besimin tonë kundër atyre që dëshirojnë ta shfrytëzojnë këtë tragjedi për të përhapur trope (formulime stereotipizuese) islamofobike – të njëjtat trope që u përdorën për të justifikuar pushtimin e Afganistanit dy dekada më parë.

Edhe tani, siç dikur, pritet që ne të sqarojmë, dënojmë dhe ta ndajmë besimin tonë nga veprimet e një grupi militant që pretendon të veprojë në emër të tij, një kërkesë e padrejtë dhe rraskapitëse kjo që nuk u bëhet bashkatdhetarëve tanë të krishterë, në lidhje me ndonjë grup të armatosur ose luftë kriminale që pretendon të veprojë në emër të Krishtit.

Megjithatë, pavarësisht standardeve të dyfishta, ne duhet t’i marrim këto momente si mundësi për të mësuar. Më lejoni të jem e qartë: Mësimet normative të Islamit janë antitezë e menyrës se si raportohet që Talebanët i trajtojnë gratë.

Mësimet e Islamit, në të gjithë larminë e tyre, inkurajojnë aspiratat shpirtërore të një gruaje pa një ndërmjetës midis saj dhe Zotit dhe përcaktojnë identitetin e saj para së gjithash si shërbëtore e Zotit, të drejtat e së cilës përbëjnë një besëlidhje të shenjtë. Në Arabinë e shekullit të shtatë, përparimi i Islamit e çoi një grua nga trajtimi si pronë, në një agjent plotësisht të pavarur e cila kishte kontroll mbi vendimet dhe pronat e saj financiare dhe që kishte të drejtë të zgjidhte të martohej dhe të divorcohej.

Po në lidhje me punësimin e grave? Nga brezi i parë i besimtarëve, gratë shërbyen në çdo drejtim, nga punonjëse mjekësie deri te luftëtare. Për shembull, Rufaida Al-Aslamia ishte një kirurge e njohur nga Profeti për kujdesin e saj për të plagosurit, trajnimin e grave të tjera si infermiere dhe rolin e saj në krijimin e spitalit të parë fushor për komunitetin. Nusaybah bint Ka’ab ishte i njohur si “mburoja e Profetit” që e ka mbrojtur atë në betejë, edhe kur shumë burra ikën.

Mësimet e Islamit gjithashtu theksojnë rëndësinë e kërkimit të dijes, si për burrat ashtu edhe për gratë. Në fakt, universiteti i parë i njohur në botë, Universiteti i al-Qarawiyyin në qytetin maroken Fez, u themelua më shumë se 1.000 vjet më parë nga Fatima al-Fihri, një grua muslimane. Institucioni arsimor më i vjetër ekzistues dhe që funksionon vazhdimisht në botë.

Fatima dhe motra e saj, Mariam, ishin shumë të arsimuara dhe të përkushtuara ndaj besimit të tyre. Pas vdekjes së babait të tyre dhe trashëgimit të pasurisë së tij (po, gratë myslimane mund të trashëgonin pronë shekuj para homologëve të tyre evropiane), ajo dhe motra e saj vendosën të përdorin pasurinë e tyre për të ndërtuar një institucion të arsimit të lartë.

Përkushtimi i motrave al-Fihri në kërkimin e dijes është larg të qenit thjeshtë një shembull i izoluar. Katër vjet më parë, ndërsa isha në një turne si folëse në Mbretërinë e Bashkuar, pata kënaqësinë e veçantë të takoja Profesor Mohammad Akram Nadwi, i cili ka shkruar një enciklopedi mbi Muhaddithat, studiueset femra të Hadithit, koleksionit të transmetimeve profetike.

Ai më tha se kishte vendosur të shkruante një libër të shkurtër për atë që ai mendonte se do të ishte një grusht studiuesesh të Hadithit, por përfundoi duke shkruar 57 vëllime (të cilat duhej t’i kondensonte në 40 për botim) nga rreth 9,000 prej tyre. Ai vazhdon kërkimet e tij dhe thotë se ka mijëra gra të tjera për të cilat ai mund të shkruante. Mësova prej tij se shumë nga studiuesit që ne i konsiderojmë shtyllat e traditës sonë kishin mësuese femra (jo vetëm studente).

Vlen gjithashtu të theksohet se Dr Nadwi filloi të studionte vetëm studiueset e Hadithit. Shumë nga këto gra ishin gjithashtu dijetare të fikhut (jurisprudencës islame), tefsirit (interpretimit të shkrimeve të shenjta) dhe shkencave të tjera së bashku me Hadithin. Pyes veten se sa do të ishte numri nëse ai do të kishte nisur të hulumtonte studiueset femra të Islamit në përgjithësi.

E megjithatë, këto realitete janë në kontrast të fortë me imazhin e grave myslimane në imagjinatën popullore, një imagjinatë që bind lehtësisht se talebanët përfaqësojnë përkushtimin islam, jo ​​devijimin, në mënyrën e trajtimit të grave. Sipas Indeksit të Islamofobisë të Institutit për Politikat Sociale dhe Kuptimet, stereotipi i misogjinisë myslimane është trupi më i përhapur anti-musliman i testuar në mesin e amerikanëve.

Figurat politike perëndimore kanë instrumentalizuar prej kohësh imazhin e gruas muslimane të shtypur që ka nevojë për shpëtimtarë perëndimorë për të justifikuar pushtimin evropian, dhe më vonë atë amerikan dhe për të shfrytëzuar tokat myslimane. Ndërsa kjo prirje mund të gjurmohet në Kryqëzatat, në kontekstin modern, ajo merr formën e mbulimit të njëanshëm mediatik të grave muslimane.

Sipas një studimi në Stanford të kryer nga Dr Rochelle Terman, e cila e bazoi analizën e saj në të dhënat e mbledhura nga raportimet 35-vjeçare të New York Times dhe Washington Post, mbulimi i lajmeve amerikane për gratë jashtë vendit nxitet nga njëanshmëria e konfirmimit. Gazetaret kanë më shumë gjasa të raportojnë për gratë që jetojnë në vendet myslimane dhe të Lindjes së Mesme nëse shkelen të drejtat e tyre, por raportojnë për gratë në shoqëritë e tjera kur respektohen të drejtat e tyre.

Disa mund të argumentojnë se ky është thjesht një pasqyrim i realitetit. Gratë në vendet me shumicë myslimane, pretendojnë ata, dhunohen më shpesh. Por ky nuk është rasti. Terman shkruan, “Edhe nëse kombet renditen pak a shumë në mënyrë të barabartë në indeksin e të drejtave të grave, gratë në vendet myslimane shfaqen të vuajtura nga misogjina, ndërsa gratë në vendet perëndimore janë portretizuar në mënyra më komplekse.”

Edhe kur realitetet e tyre të jetuara janë të ngjashme, gratë muslimane përshkruhen si më të keqtrajtuara sesa homologet e tyre të besimeve të tjera, duke riprodhuar nocionin e rremë se misogjonia është jashtëzakonisht dhe thelbësisht myslimane.

Ne duhet të bëhemi konsumatorë kritikë të informacionit, duke vënë në dyshim standardet e dyfishta dhe duke sfiduar paragjykimet, dhe të mos lejojmë askënd të përdorë veprimet e një grupi militant për të propaganduar fanatizmin. Kjo është mënyra e vetme që ne me të vërtetë do të qëndrojmë në krah të afganëve, gra dhe burra, të cilët duhet të udhëheqin çdo përpjekje për t’i mbështetur ata.

* Dalia Mogahed është Drejtoreshë Kërkimore në Institutin për Politikat Sociale dhe Mirëkuptimin në SHBA.

LEAVE A REPLY

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.