E mërkurë, Janar 23, 2019
Shëndetësi

Shëndetësi

Procesi i zisë: pranimi i humbjes që lë gjurmë në jetë

Humbjet e njerëzve të dashur lënë gjurmë në jetë. Ndjenjat e hidhërimit dhe pikëllimit, shpesh edhe ajo e zemërimit na shoqërojnë pothuaj të gjithëve. Është e rëndësishme që ky proces i të ndjerit dhimbjen të...

Varësia nga interneti e njëjtë me varësinë nga substancat

Nga Majre LEVENISHTI *  Një në 3 persona e konsiderojnë internetin të rëndësishëm sa ajri, uji, ushqimi dhe streha (Jaffe, A., 2011). IAD (Internet Addiction Disorder) i referohet disa aspekteve të përdorimit problematik të internetit. Varësia nga internet...

Si ta përballosh humbjen e një njeriu të dashur?

Kanë kaluar dhjetë vjet që kur ime bijë, Elvana, s’është më, dhe unë ende më duket sikur nuk kam arritur ta pranoj humbjen e saj. Vdekja e një njeriu të dashur qenka brenga më...

Si ta kuptoni depresionin

Nga Aurela Pano * Kur përjeton depresionin, lumturia është e padukshme, njeriu nuk gjen asnjë lloj kënaqësie në gjërat që bën, ambiciet dhe motivimi nuk ekzistojnë më, forcat të shterin, shqetësimi dhe ankthi pushtojnë trupin. Mendimet...

Bazat e inteligjencës emocionale në shkolla

Nga Blerina Memaj* Debati mbi temën me fokus në dihotominë kognicion – emocion, ndërlidhet shumë me përpjekjet për të kuptuar dhe arsyetuar se në çfarë shkalle dhe si emocionet mund t’a ndihmojnë arsyen dhe arsyeja...

Kanceri i gjirit, 4 gjëra që duhet t’i kontrolloni

Kanceri i gjirit është forma më e zakonshme e sëmundjes në gjithë botën dhe njerëzit inkurajohen që rregullisht të kontrollojnë gjendjen e tyre shëndetësore. Kanceri i gjirit diagnostikohet çdo dhjetë minuta në një person në...

Një ashure letrare

Një mikesha ime, e dashuruar pas Stambollit, më ka thënë gjithmonë, që kur të shkoja atje të mos mbetesha tek bakllavaja turke dhe kunefeja, por të mos ikja pa provuar ashuren. Gjë, që unë...

Metoda shkencore: ja si mund t’i mësoni fëmijët të bëhen të pavarur

Sipas filozofisë Montessori brenda mureve të shtëpisë, fëmijët zbulojnë ambientin rrethues: eksperimentojnë dhe përvetësojnë aftësitë e tyre duke fituar ngadalë aftësi të reja. Një nga parimet bazë ku mbështetet kjo lloj metodologjie është rëndësia që...

Suporti Psiko-Social i fëmijëve me nevoja të veçanta

Nga Dafina  ( Avdija) Dobreshi * Stadi aktual i zhvillimit të shoqërisë sonë kërkon që sistemi arsimor dhe ai fushës së psikologjisë t’i paraprijë problemeve aktuale, sociale ekonomike shëndetësore duke bërë që nxënësit e shkollave...

Agjërimi pakëson stresin dhe depresionin

Psikiatri turk Burak Toprak në një bashkëbisedim ka theksuar se përpos anës shpirtërore agjërimi ndihmon në anën fizike të njeriut. Nga disa hulumtime që janë bërë është vërejtur se personat të cilët agjërojnë janë më...
- VAJADA ART NË MATERIE -

ARTIKUJT E FUNDIT

Pse nuk ka dy dhjetor studentesh?

Nga Albana Muja Asgjë nuk është më e mrekullueshme se sa arti i të qenurit i lirë, por asgjë nuk është më e vështirë për...

Në mbrojtje të hoxhë Halil Kastratit

Nga Gjyla Celiku Videot që bëhen në humanizëm dhe bamirësi sensibilizojnë, motivojnë, ngjallin ndjenjën e humanizmit, mbi të gjitha sjellin lumturi! Unë më herët kam qenë...

Kur profesioni promovohet me bukuri

Nga Gjyla Çeliku Kur profesioni promovohet me bukuri aty ka epshe dhe kënaqësi. Nëse mediat e bëjnë pa të drejtën e femrave, duhet të ketë hetuesi! Nëse...
error: As mos të të shkojë mendja ta kopjosh! Përmbajtja është e mbrojtur!!