Sheqeri i kokosit (Coconut Palm) është një përbërës i ëmbël, i papërpunuar i cili vjen nga lulet e pemës së kokosit. Është një nga bimët më produktive dhe më të njohura në botë, Coco Nucifera e cila rritet në ishujt dhe në zonat bregdetare tropikale.

Sheqeri i kokosit vjen nga ishulli Java në Indonezi ku shirat e shumtë dhe lagështira e lartë krijojnë një ambient të përshtatshëm për kultivimin e tij.

Sipas Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë të Shteteve të Bashkuara, sheqeri i kokosit është një nga përbërjet e ëmbla me rëndësi jetike në botë, prodhimi i të cilit shkon rreth 75 % më shumë për 1 hektar sesa nga kallami i sheqerit.

Pema e kokosit rritet në një lartësi prej rreth 30 metrash dhe jetëgjatësia shkon mesatarisht deri në 80 vjet

LEAVE A REPLY