Ditën e djeshme, me rastin e ditës së xhuma, dhe me afrimin e Ditës Ndërkombëtare të Luftimit të Dhunës ndaj Grave, Diyaneti (Bashkësia Fetare Islame) i Turqisë ka miratuar temën e hytbes e cila u mbajt nëpër të gjitha xhamiat: DHUNA DHE DINJITETI NJERËZOR KURRË NUK BASHKOHEN

Përmbajtja e hutbes vijon si më poshtë:

“Të nderuar muslimanë! Në atë kohë ishte viti i dhjetë i hixhretit. Profeti Muhamed (a.s.) dhe shokët e tij të shquar u takuan për ritualin e haxhit në Mekë. Ata ishin duke kryer një nga obligimet gjatë haxhit, qëndrimin në Arafat. Duke iu drejtuar dhjetëra mijëra besimtarëve të mbledhur në këtë vend të shenjtë dhe duke dhënë mesazhe të rëndësishme për mbarë njerëzimin, i Dërguari i Allahut (a.s.) e filloi hutben e tij të lamtumirës si vijon: “O njerëz! Vërtet gjaku juaj, pasuria juaj dhe nderi juaj janë po aq të shenjta dhe të pacenueshme sa shenjtëria e kësaj dite tënde, në këtë muaj (Dhu al-Hixhe), në këtë qytet (Mekë).” Pas këtij paralajmërimi, Profeti ynë i dashur (sav) vazhdoi fjalët e tij si vijon: “Ja! Po e përshkruaj kush është besimtari: Besimtar është dikush tek i cili njerëzit i besojnë për jetën dhe pasurinë e tyre. Musliman është ai nga dora dhe gjuha e të cilit janë të sigurtë njerëzit.” 

Të dashur besimtarë! Sipas fesë sonë të madhe Islami, trupi, njeriu, dinjiteti, dëlirësia dhe nderi i çdo njeriu, qoftë burrë apo grua, fëmijë apo i moshuar, janë të pacenueshëm. Për këtë arsye, asnjë person nuk mund të kërkojë të dëmtojë jetën, pronën ose të drejtat personale të një personi tjetër. Asnjë person nuk ka të drejtë të veprojë në atë mënyrë që mund të rrezikojë respektin dhe dinjitetin e një personi tjetër. Asnjë person nuk mund të veprojë në një mënyrë ose të ketë një qëndrim që mund të shkaktojë dëm për ndonjë qenie të gjallë ose jo të gjallë. Të dashur muslimanë! Dhuna ndaj grave, të cilën po e përjetojmë tragjikisht çdo ditë e më shumë, na vret ndërgjegjen dhe na dhemb në zemra. Në fakt, duke mos pasur vend në besimin tonë, dhuna është një krim kundër njerëzimit. Dhuna është pafuqi, pamëshirë dhe shtypje. Është shkelje e së drejtës për jetë dhe nuk do të jetë kurrë e pranueshme për dinjitetin njerëzor. Asnjë arsyetim nuk mund të përdoret kurrë si justifikim për dhunën. Dhuna nuk njeh fe, gjuhë, racë, gjeografi apo status shoqëror. Asnjë formë dhune, pavarësisht burimit të saj, nuk mund të jetë kurrë e pranueshme. Zemërimi i Zotit tonë (subhanehu ue teala), mallkimi i engjëjve dhe gjithçka që ekziston në tokë dhe në qiej janë të gjitha të drejtuara kundër shtypësve që përdorin dhunën dhe marrin jetë që Allahu (subhanehu ue teala) i sheh si të shenjta. Për ta ka vetëm turp në këtë botë. Ferri është destinacioni i tyre i vetëm në jetën e përtejme. 

Të dashur besimtarë! Sipas fesë sonë, ajo që ka më shumë rëndësi është dhembshuria, mëshira dhe shenjtëria e jetës. Ajo që ka më shumë rëndësi është të mos tentohet kundër ose të dëmtohet një shpirt që Allahu (subhanehu ue teala) e konsideron të pafajshëm. Në lidhje me këtë, në librin tonë hyjnor Kur’anin Famëlartë thuhet si vijon: “…Kush mbyt një njeri (pa të drejtë), pa pasë mbytur ai ndonjë tjetër dhe pa pasë bërë ai ndonjë shkatërrim në tokë, atëherë (krimi i tij) është si t’i kishte mbytur gjithë njerëzit. Dhe kushdo që shpëton një jetë, është sikur të kishte shpëtuar njerëzimin tërësisht.” (Kuran, 5.32)

Sot, kur shohim shumë më shpesh në ekran imazhet e dhunës dhe pamëshirësisë, ajo që na bie është të ushqejmë veten me mëshirë në çdo kohë dhe të veprojmë me dhembshuri dhe ndërgjegjje. Ne duhet ta bëjmë dhembshurinë dhe dashurinë, si dhe mirësinë një pjesë integrale të jetës sonë. Duhet të sigurohemi që bashkëshorti, fëmijët, familja, fqinjët dhe gjithçka rreth nesh të jenë të sigurt nga dora dhe gjuha jonë. Ne duhet të kundërshtojmë çdo formë retorike dhe veprimi që krijon, promovon, legjitimon dhe çon në dhunë. Ne duhet të përdorim të gjitha burimet tona në dispozicion për t’i dhënë fund dhunës dhe për të mbrojtur dinjitetin njerëzor. Nuk duhet të harrojmë kurrë se thyerja e zemrës është mëkat më i keq se shkatërrimi i Qabes, për të mos përmendur përdorimin e më të gjërë të dhunës. Ne duhet të kujtojmë vazhdimisht se ne jemi trashëgimtarë të një qytetërimi, anëtarët e të cilit nuk e lënduan as një milingonë. Do të doja ta shfrytëzoj këtë rast për të uruar mëshirën e Allahut të Madhëruar për të gjitha motrat e mia që u janë nënshtruar dhunës dhe të cilave u është marrë jeta. Zoti ynë i Plotfuqishëm (sët) na bekoftë me aftësinë për të bërë mëshirën të mbretërojë në zemrat tona së pari, dhe më pas në të gjithë faqen e dheut. 

Drejtoria e Përgjithshme e Shërbimeve Fetare

LEAVE A REPLY

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.