Me një diferencë prej 51.2% në 48.8%, populli zviceran dha një mesazh të qartë në lidhje me të drejtat e muslimanëve në një vend europian.

Anna Stamou (një politikane muslimane greke e konvertuar në islam) Ajo mendon se i ashtuquajturi ndalimi burka është sinjali më i fundit nga Evropa që komunitetet fetare janë të lira të besojnë atë që duan, por kur bëhet fjalë për lirinë e të vepruarit në përputhje me këto bindje ajo duket se është shumë e kufizuar dhe përjashtuese. Duke përmendur si shembuj betejat për të ndërtuar një xhami të financuara publikisht, ose prezantimin e kurrikulave shkollore islame në Greqi, ose në afro dhjetra vende që kanë ndaluar therjen rituale të kurbanit të kafshëve në të gjithë Evropën, Stamou beson se ekziston një numër në rritje i fakteve se hendeku po rritet midis garancisë së lirisë së mendimit, ndërgjegjes dhe fesë, të deklaruar në Kartën e të Drejtave Themelore të BE-së dhe praktikën e lirisë fetare në të gjithë Evropën.

Dy lloje qytetarësh muslimanë po shfaqen,- thotë Stamou- ata që janë të lumtur të pranojnë thërrime tolerance nga politikëbërësit dhe ata që kërkojnë barazi të vërtetë në shoqëri. Në Greqi, ata [qeveria Greke] mbështeten në pajtueshmërinë e një brezi të vjetër muslimanësh, që thotë, “unë do pranoj gjithçka që të më jepni”. Por nëse duam të punojmë për një shoqëri të barabartë, ne [muslimanët] duhet të jemi krenarë për veten, të jemi krenarë për të praktikuar fenë tonë. Ne nuk po kërkojmë lluks, por po kërkojmë dinjitet dhe barazi ”.

Ndërsa është e vështirë të përcaktohet saktësisht se sa gra muslimane mbajnë burka në Evropë, ndalimi i burkave në 2011 u vërejt të prekte 0.04% të popullsisë muslimane franceze dhe më pak se 0.003% të popullsisë së përgjithshme të Francës. Një dekadë më vonë, ka të ngjarë që përqindjet të mbeten të papërfillshme në Zvicër dhe në të gjithë Evropën.

Por, Stamou pajtohet: “Kështu fillon shtypja. Ajo që fillon kur votuesit bien dakord për një koncesion “të padëmshëm” që prek “vetëm një grusht” njerëzish, mund të kthehet gradualisht në një angazhim më të madh për rezultate edhe më shtypëse. Problemi është se nëse e lejojmë këtë (shtypjen e shprehjes sonë fetare) kufizime të tjera do të vijnë“, thotë Stamou.

Pasojat e rreziku te masave si ndalimi i mbulimit të fytyrës që prek në mënyrë disproporcionale një komunitet do të shihet tek brezi i ri tashmë kaq shume i zhgënjyer nga institucionet si qeveria dhe media, thotë Stamou.

Këshilla e saj për gratë muslimane në të gjithë Evropën, të cilat ndikohen nga ndalimet e mbulesës së fytyrës: “Rimendoni dhe rigrupohuni. Ruani parimet tuaja dhe mënyrën si i perceptoni ju këto parime, pa tradhtuar atë në të cilën besoni. ” Ajo e sheh luftën për lirinë fetare si një betejë që nuk mund të luftohet në heshtje ose vetëm. “Ne duhet të ngrejmë zërin. dhe të jemi aktive. Por ne nuk mund ta bëjmë këtë vetëm. Nuk mund të jemi vetëm muslimane që protestojnë kundër kësaj padrejtësie. Ne kemi nevojë për solidaritet”.

LEAVE A REPLY

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.