Studimi i fundit zbuloi se shumica dërrmuese e mbulimit mediatik në Mbretërisë së Bashkuar është negative kur bëhet fjalë për portretizimin e muslimanëve.

Studimi prej 162 faqesh i titulluar “Portretizimi i Muslimanëve dhe Islamit nga media britanike” u zhvillua nga Qendra për Monitorimin e Mediave (CfMM). Për studimin u analizuan mbi 48,000 artikuj në internet, si dhe 5,500 klipe të transmetuara midis 2018 dhe 2020 dhe u arrit në përfundimin se pothuajse 60% e mbulimit lidhte fenë dhe muslimanët me terrorizmin ose ekstremizmin. U zbulua gjithashtu se 47 për qind e klipeve televizive lidhnin muslimanët dhe/ose Islamin me sjellje negative. Pasi gërmuan pak më thellë në përfundimet e tyre, ata zbuluan gjithashtu se botimet e krahut të djathtë dhe mediat e tjera fetare (jomuslimane) kishin një përqindje më të madhe artikujsh që demonstronin paragjykime ose përgjithësime të besimit në krahasim me mediat e përgjithshme. 

Drejtoresha e Institutit në fjalë, Rizwana Hamid shpjegoi se: “Ky raport i fundit nuk kërkon të fajësojë asnjë gazetë apo media dhe as ndonjë gazetar apo reporter individual. CfMM mbetet e përkushtuar për të promovuar një media të lirë e cila raporton pa frikë apo favore dhe kërkon llogari nga ata që janë në pozitat e pushtetit. Megjithatë, është koha që industria të pranojë se, me raste dhe shumë shpesh kur bëhet fjalë për muslimanët dhe Islamin, i bën gjërat gabim. Profesionistët e medias duhet ta mirëpresin këtë shqyrtim dhe të zbatojnë këto rekomandime për të përmirësuar standardet gazetareske.”

Në përgjithësi, studimi thekson se sa i arsimuar duhet të jetë i gjithë personeli i medias kur bëhet fjalë për raportimin për grupet minoritare. Pavarësisht nëse na pëlqen apo jo, është e qartë se gazetarët dhe reporterët e lajmeve kanë fuqi dhe ndikim të jashtëzakonshëm në shoqërinë tonë dhe thjesht nuk është aq e mirë sa për të përjetësuar gënjeshtra dhe për të demonizuar grupe të caktuara për dallimet e tyre në besime. Ne duhet të bëjmë më shumë përpjekje për t’u larguar nga stereotipet arkaike dhe për të ndryshuar narrativën rreth tyre, në mënyrë që të ketë më shumë mirëkuptim mes nesh të gjithëve.Vetëm kështu do të arrijmë një shoqëri më të dhembshur dhe progresive.

LEAVE A REPLY

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.