Familjet e viktimave të gjenocidit të kryera në Srebrenica mund të aplikojnë për kompensim nga qeveria hollandeze nga java tjetër, njoftoi të hënën komisioni Wortmann, i cili, në emër të Ministrisë Hollandeze të Mbrojtjes, përcakton se kush ka të drejtë për kompensim.

Kompensimi është menduar për familjet e 350 viktimave që ishin në bazën e Kombeve të Bashkuara në Potocari në korrik 1995, në kohën e rënies së Srebrenicës, raporton Beta, duke iu referuar televizionit holandez NOS.

Megjithëse 350 myslimanë boshnjakë (boshnjakë) kërkuan strehim në enklavë, e cila ishte nën mbrojtjen e ushtrisë holandeze si pjesë e forcës ndërkombëtare të KB, ushtarë holandezë të armatosur lehtë u larguan nga enklava pa mbështetje ajrore, së bashku me rreth 8,000 myslimanë të tjerë boshnjakë, djem dhe burra, të vrarë nga anëtarët e ushtrisë dhe policisë serbe të Bosnjës.

Vlerësimi i dëmit material dhe jomaterial

Më 19 korrik 2019, Gjykata e Lartë e Hollandës vendosi që vendi kishte vepruar në mënyrë të paligjshme, duke mos i ofruar një grupi prej 350 myslimanëve të Bosnjës zgjedhjen për të qëndruar në bazën e KB.

Gjykata vlerësoi mundësinë e mbijetesës që ata të qëndronin në bazë në 10 përqind, prandaj Hollanda është e detyruar t’u paguajë familjeve të viktimave një të dhjetën e dëmit të pësuar.

Për të përshpejtuar pagesën, Komisioni Wortmann formuloi një rregull të vetëm për përcaktimin e kompensimit për vlerësimin e dëmit jopasuror dhe pasuror: e veja ka të drejtë për kompensim prej 15,000 euro, dhe një anëtar i familjes që ka humbur një baba, djalë ose vëlla është me të drejtë kompensimi prej 10,000 eurosh.

Komisioni synonte të fillonte të paguante kompensim në mars, por familjet e viktimave, përfshirë Shoqatën e Nënave të Srebrenicës, ishin të pakënaqur me vendimin e komisionit që anëtarët e familjes së viktimave kishin të drejtë për një kompensim edhe kur humbën disa anëtarë të familjes.

“Pas bisedimeve me Nënat e Srebrenicës dhe organizatat e tjera që bashkojnë familjet e viktimave, komisioni vendosi të krijojë një procedurë më të thjeshtë, me më pak kushte,” i tha Sylvia Wortmann, një përfaqësuese e komisionit Wortmann, për NOS Radio1 Journaal.

“Kjo do të thotë që Ministria e Mbrojtjes dhe Ministria e Punëve të Jashtme kanë marrë një vendim sipas të cilit familjet e viktimave mund, në kushte të caktuara, të paraqesin më shumë se një kërkesë për pagimin e dëmshpërblimit. Kështu, një grua që ka humbur burrin dhe djalin e saj ka të drejtë të paraqesë dy kërkesa,” shpjegoi Wortmann.

Që nga 14 qershori, anëtarët e familjes së 350 viktimave të gjenocidit të Srebrenicës mund t’i drejtohen qeverisë hollandeze për dëmshpërblim.

Duke pasur parasysh që një numër i madh i familjeve u larguan nga Bosnja pas luftës, Komisioni Wortmann do të njoftojë pagimin e përfitimeve në 12 vende.

Për shkak të epidemisë së koronavirusit, aplikacionet mund të dorëzohen në internet ose në ambasada.

Vendimi i komisionit Hollandez u njoftua një ditë para shpalljes së vendimit përfundimtar kundër Gjeneralit Ratko Mlladiç, komandant i Ushtrisë së Republikës Srpska, në vendimin e shkallës së parë në 2017, i dënuar me burgim të përjetshëm për krimet më të rënda të luftës, përfshirë gjenocidi i kryer në Srebrenicë. 

LEAVE A REPLY

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.